« »

ĢENERĀLVIENOŠANĀS ĒDINĀŠANAS NOZARĒ!

12.09.2018  09:04 Jaunumi Nav komentāru

Jau 2018.gada 28.maijā, LAKRS valdes priekšsēdētājs Juris Kalniņš, Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienībā LBAS, piedaloties tās priekšsēdētājam Egilam Baldzēnam, tikās ar Latvijas Viesnīcu un Restorānu asociācijas izpilddirektori Santu Graiksti un asociācijas Restorānu nodaļas vadītāju – juristu Jāni Pumpiņu par iespējamo ģenerālvienošanās slēgšanu ēdināšanas nozarē.

Sākotnēji puses pārrunāja iepriekšējo sadarbību, kas balstīta uz noslēgto savstarpējo vienošanos “Vienošanās par sadarbību” 2012.gada 18.oktobrī. Sarunu turpināšanu par ģenerālvienošanos ēdināšanas nozarē asociācijas pārstāvji aicināja LAKRS turpināt pēc viedokļu un atbalsta saņemšanas no restorānu vadītājiem.

Šobrīd, izstādes “Riga Food 2018” ietvaros, puses tikās, lai tālāk pārrunātu jautājumus, kas skar sarunu uzsākšanas procesu un ģenerālvienošanās saturu. Tāpat tika atbalstītas idejas par pieredzes iepazīšanu Eiropas valstu darba devēju organizāciju un arodbiedrību sadarbībā, slēdzot ģenerālvienošanos un, kuri tāpat kā LVRA un LAKRS, ir attiecīgi Eiropas sociālo partneru HOTREC un EFFAT biedri. Viesnīcu un Restorānu asociācijas pārstāvji informēja par tikšanos ar Finanšu ministri D.Reiznieci-Ozolu un to, ka asociācijas un Latvijas Restorānu biedrības (LRB) vārdā ir sagatavojusi Nodomu protokola projektu un nosūtījusi Finanšu ministrijai par iespējamā samazinātā PVN 12% apmēra piemērošanu ēdināšanas pakalpojumiem un ģenerālvienošanās slēgšanu starp arodbiedrību un darba devēju arganizācijām, par minimālajām garantētajām algām nozarē nodarbinātajām profesijām.

Mēs uzskatām, ka Viesnīcu un Restorānu nozare ir svarīga Latvijas ekonomikā un reizē arods, kas nes labumu un bagātina cilvēku dzīvi. Tās uzņēmumi ir daļa no infrastruktūras, kas rada labu biznesa klimatu Latvijā un, līdz ar to paaugstina valsts attīstības potenciālu. Nozare kalpo arī par priekšnosacījumu tūrisma attīstībai. Līdz ar gudriem un saprātīgiem politiskiem lēmumiem, uzņēmumi nozarē var augt un attīstīties par stabilu un ienesīgu sfēru un veicināt nodarbinātību, un pieaugumu visā valstī. Daudziem cilvēkiem viesnīcas un restorāni ir un būs arī nākotnē pirmais un svarīgais kontakts ceļā uz darba tirgu.

Neveselīga konkurence noved pie grūtībām nopietnos uzņēmumos, tāpēc ir svarīgi, lai nozarē tiktu atrisinātas problēmas, ko rada “melnā ekonomika” (darbs bez nodokļu nomaksas). Liela nozīme, lai noteikumi par algām atbalsta nozari un nākotnes pozitīvo attīstību. Ir nepieciešama vienošanās, ar iespēju pielāgoties vietējā līmenī, gan no atsevišķā uzņēmuma priekšnosacījumiem, kā arī darbinieka vēlēšanās. Svarīgi ir motivēt zinošus un spējīgus darbiniekus, lai tie vēlētos palikt strādāt nozares uzņēmumos.

Sagatavoja: E.Dābola

0